^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » Szakirodalom » Magyar nyelvű könyvek és kiadványok » Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon


Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon

Több mint százhatvan szakember vett részt annak a kötetnek a létrehozásában, amely Magyarország mindazon élőhelyeit és jelölő fajait mutatja be, melyek az Európai Unió Natura 2000 programjának oltalma alá tartoznak.

Hazánk 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, és ezzel, számos más kötelezettség mellett, azt is vállaltuk, hogy Magyarország is kijelöli azokat a javarészt vizes élőhelyeket, amelyek az EU Natura 2000 programjához tartoznak. Ennek célja, hogy az e területeken élő, közösségi jelentőségű élőlények, valamint maguk az élőhelyek védelme révén, gondoskodni lehessen a hosszú távú fennmaradásukról. Ezeket az élőhelyeket és kivételesen értékes élővilágukat mutatja be a Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon című, nemrég megjelent könyv.

A csaknem ezeroldalas kötet – amelyet Haraszthy László szerkesztett – 37 növényfaj, 62 gerinctelen állat, 45 madár és 52 egyéb gerinces faj, valamint 46 Natura 2000 élőhely leírását tartalmazza. A könyv 592 természetfotót is magában foglal és (két kivétellel) minden faj esetében elterjedési térkép is szerepel.

A gerinctelenek között a műben összesen 22 lepkefajról szóló, magas szakmai színvonalon megírt és kiváló képekkel ellátott fejezet szerepel, melyek szerzői közül többen is a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai (így például Sum Szabolcs, Petrányi Gergely, Korompai Tamás és Szabóky Csaba).

Hasonlóan átfogó természetvédelmi szakkönyv még nem készült Magyarországon, így mindazok számára kiváló segítséget nyújthat, akik ebben a témában szeretnének hiteles forrásból tájékozódni.

A kötet 3000 példányban készült. Bolti forgalomba nem kerül, azonban a Pro Vértes Közalapítvány mint kiadó, a témában érdekelt civil szervezeteknek, oktatási intézményeknek, kutatóknak, múzeumoknak, megyei könyvtáraknak juttat belőle. A könyv az "Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért" című projekt részeként, svájci támogatással valósult meg.