^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » Szakirodalom » Idegennyelvű könyvek, kiadványok » Székely Levente: A lepkészet története Romániában


Székely Levente: A lepkészet története Romániában

Székely Levente, 2014: Istoria Lepidopterologiei din România. (Braşov, szerzői kiadás, 297 pp.)

Megjelenésében egyszerű, de tartalmában nemes és figyelemreméltó könyvecskét ismertetünk. Abafi-Aigner és Szabóky Csaba könyve után egy újabb lepkésztörténeti kútforrás, ami részben bennünket magyarokat is érint, mind a múltban, mind pedig a jelenben. A szerző, Székely Levente szerint a két említett, már klasszikus illetve még köztünk munkálkodó kolléga munkája ösztönözte a könyv megírására. A kötet a következő fejezetekben tekinti át a lepkészet történetét a mai Romániára vonatkozóan: (1) A lepkészet kezdetei, (2) Fontos intézmények a lepkészet fejlődésében, (3) Emberek a múltból, (4) Emberek a jelenből, (5) Történetek, emlékek, események, interjúk, (6) Képek és dokumentumok, (7) Irodalom és (8) Névjegyzék.

A könyvben természetesen nagyon sok a magyar vonatkozás, hiszen a Bánságban és Erdélyben a németek (osztrákok, svábok és szászok) mellett magyarok is bőven lepkészkedtek, hogy csak olyan neveket említsek (betűrendben) a múltból, mint Diószeghy László, König Frigyes és Lipthay Béla. De jópáran fel vagyunk sorolva a jelenből is.

A könyv forrásműként kezelhető részeinek szövegezése egyszerű, csekély román nyelvtudással is érthető. Az ötödik fejezetet viszont többet követel az olvasótól, és csak az lelheti meg benne az örömét, aki anyanyelvi szinten beszél és olvas románul. Ezen túl még felmerülő kifogás, és ezt talán a románul nagyon jól tudók is osztják: a gazdag és érdekes képanyag megért volna egy-vagy két műnyomó-papír ívet, akkor a nagyszerű képek még jobban mutatnának.

Bálint Zsolt és Katona Gergely

Forrás: http://lepkeskonyvek.blog.hu