^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » Szakirodalom » Idegennyelvű könyvek, kiadványok » The owlet moths of Márton Hreblay (1963-2000)


The owlet moths of Márton Hreblay (1963-2000)

Bálint Zsolt, Katona Gergely and Gubányi András, 2014: A life for Noctuidae – The Owlet Moths of Márton Hreblay (1963-2000): Names, specimens and types (Hungarian Natural History Museum, Budapest, 270 pp.)

Dr. Hreblay Márton (1963-2000) a ma már klasszikusnak számító XIX. századi úttörő expedíciók és a tudományos feldolgozás hagyományait követve indult el a lepkészet ösvényén. Negyven gyűjtőúton vett részt, és legalább ugyanennyit finanszírozott. A gyűjtőutak elsődleges célja a meglátogatott vidékek nagylepke-faunájának kutatása volt. Az expedíciókat Frivaldszky Imre (1799-1870) nagy magyar elődjéhez hasonlóan önmaga tervezte, szervezte és támogatta anyagilag.

A magyar faunakutatásban „hagyományosnak” számító balkáni és kisázsiai vidékeken túl többször eljutott Mongóliába, Üzbegisztánba és Türkmenisztánba is. Eközben megvédte doktori dolgozatát, és a Magyar Tudományos Akadémiától megkapta a „biológiai tudományok kandidátusa” minősítést is. 53 művet publikált, ezek között több szakkönyv társszerzője is volt. Életének utolsó szakaszában pedig a Himalája vidékén olyan helyekre vezetett vagy küldött expedíciókat, amelyek éjszakai lepkefaunája addig a tudomány számára többnyire ismeretlen volt: Nepál, Pakisztán, Kína (Tibet) és Thaiföld. Ez utóbbi országban hunyt el 37. születésnapjának előestéjén, tragikus autóbaleset következtében.

Lepkészeti tevékenysége során kiemelkedő értékű és tudományos jelentőségű magángyűjteményt épített. Ez közel 1000 üvegfedelű tárlóból áll, 141.000 lepkepéldányt tartalmaz. Ennek igen fontos része a Noctuidae családot képviselő referencia gyűjtemény, ami többezer típuspéldányt is tartalmaz, főként általa leírtakat: Cikkeiben és könyveiben 604 új fajcsoport- és 28 új génuszcsoport-nevet vezetett be tudományba. Nem túlzunk tehát, ha azt írjuk: ezekért a lepkékért, ennek a családnak a kutatásáért adta oda életét – időt és pénzt, sokszor emberi kapcsolatokat sem sajnálva.

Tragikus halála után több mint tíz évvel gyűjteménye a Magyar Természettudományi Múzeumba (MTM) került letéti elhelyezésre. A gyűjtemény tudományos szempontból legértékesebb részét, az Éjencfélék vagy „bagolylepkék” (Noctuidae) szakgyűjteményét 2012 januárban kezdtük katalogizálni. A kézirat idén nyáron került nyomdába, és július végén jelent meg. A könyvben 96 országból származó közel 125 ezer példányt katalogizáltunk. Ez a rengeteg lepke több mint öt és félezer taxont képvisel, köztük 316 névhordozó típus található, amelyeket színes táblákon ábrázoltunk is. A könyv elkészítésének fő indoka azt volt, hogy a Hreblay-gyűjtemény minél előbb látogatható és kutatható legyen, mivel ehhez az örökösök egyik feltételül szabták a katalógus megjelentetését. Bízunk benne, hogy a feladatot megoldottuk és ez a hallatlanul érdekes és gazdag gyűjtemény hamarosan sok kutatót vonz majd a Magyar Természettudományi Múzeumba.

Forrás: http://lepkeskonyvek.blog.hu