^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Nymphalidae » Heliconiinae » Argynnis paphia


Argynnis paphia

(Linnaeus, 1758) - nagy gyöngyházlepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 60-70 mm
Tápnövény: Ibolyafélék (Viola spp.) és Rubus -fajok.
Természetvédelmi státusz:   Nem védett faj
Védett faj
Pénzben kifejezett értéke: 5 000 Ft
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj. A nőstény zöldes színű változata (f.valesina) hasonlít az Argynnis pandora nevű fajra.
Faj leírása:

Erdős vidékeken országszerte elterjedt és gyakori faj, különösen hegyvidéken. Areája Írországtól és Portugáliától Japánig terjed, de szigetszerűen Észak-Afrikában is él. Gyakorlatilag mindenütt előfordul, ahol erdősült területek vannak, azok szélein, völgyekben, ligetekben, és utak mentén. Egyike azon gyöngyházlepke fajainknak, amelyeknél az ivari kétalakúság viszonylag jelentős. Aktív viráglátogató, többnyire a magas szárú ernyősökön és az erdei vadak ürülékén táplálkozik, de a talaj nedves foltjain is szívesen oltja szomját. A faj példányai jellemzően félárnyékos helyekre, útbevágások árnyékába húzódva, kis területen repkednek.Tápnövényei ibolya (Viola spp.) ésszeder(Rubus spp.) félék. Egyetlen nemzedéke június közepétől augusztus közepéig rajzik.

Az alábbi képek egyikén látható, hím és nőstény jegyeket egyaránt hordozó (gynandromorph) egyed rendkívüli ritkaság, csakúgy, mint a másik képen látható aberráció!

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó