^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » ÉJJELI LEPKÉK (HETEROCERA) » Noctuidae » Hadeninae » Cosmia affinis


Cosmia affinis

(Linnaeus, 1767) - kis lombbagoly

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 28-35 mm.
Tápnövény: Hernyójának tápnövényei szintén főleg szil (Ulmus) fajok, de megél a tölgyön (Quercus), a hárson (Tilia) és a kökényen (Prunus spinosa) is.
Természetvédelmi státusz:   Nem védett faj
Hasonló faj(ok): Elkülönítése a hasonló Cosmia fajoktól nem jelenthet problémát. A Cosmia affinis hátulsó szárnya ugyanis fekete, rojtjai sárgásak.
Faj leírása:

Euroszibériai faunaelem, silvicol faj. Eurázsiai elterjedésű faj, amely Közép- és Dél- Európától Kis-Ázsián keresztül Japánig található. Ökológiai igényeit és hazai elterjedését tekintve nagyon hasonlít a Cosmia diffinis fajhoz, de még annál is ritkább. Mesterséges fény erősen míg a csalétek kevésbé vonzza. Bár Magyarországon sokfelé felbukkanhat, igazán csak néhány helyen lehet gyakorinak nevezni. Ökológiai igényeit és hazai elterjedését tekintve nagyon hasonlít a Cosmia diffinis fajhoz, de még annál is ritkább. A mesterséges fény vonzza, míg csalétken ritkábban jelenik meg. Noha Magyarországon sokfelé előfordul, ám lokális, és egyedszáma is általában alacsony. Hernyójának tápnövényei főleg szil (Ulmus) fajok, de megél a tölgyön (Quercus), a hárson (Tilia) és a kökényen (Prunus spinosa) is. A Tiszántúlon, és ezen belül a Nyírségben szórványosan elterjedt, ritka lepke, amelyet mindig egyesével észleltünk.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó