^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Pieridae » Dismorphiinae » Leptidea morsei major


Leptidea morsei major

(Grund, 1905) - nagy mustérlepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Tápnövény: Hernyójának tápnövénye kizárólag a fekete lednek (Lathy­urs niger)
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 10 000 Ft
Hasonló faj(ok): Leptidea sinapis
Faj leírása:

Típuslelőhely - Zágráb (Horvátország). Általános elterjedése Közép-Kelet-Európától Dél-Oroszorszá­gon és Szibérián át az Amur-vidékig húzódik. Itt testvérfaja, a L. amurensis, illetve a törzsalak (L. m. morsei) váltják fel. A Balkán-félszigeten és Kis-Ázsiában még gyakori az igen keskeny elülső szárnyú L. duponcheli is. Lehetséges, hogy a törzsalak (L. m. morsei) és a L. m. major két külön faj. Két, jól elkülönülő nemzedéke repül április végétől június közepéig, illetve július derekától szeptember elejéig. Élőhelye: enyhén nyirkos, de meleg mikroklímájú er­dők, bozótosok. A hazai populációk ökológiáját nem ismerjük.

Az imágó elülső szárnya lekerekített, megnyúlt a sejt igen rövid. Elülső szárnyának csúcsa lekerekített, de az m1 ér végződésénél kicsúcsosodik (főleg az első nemzedék esetében). A hátsó szárnya rövidebb és szélesebb, mint az elülső, a sejt hasonlóan rövid.

Első nemzedék: A hím elülső szárnya hasonlít a mustárlepkéhez (Leptidea sinapis), de az elülső szárny csúcsterének foltja még halványabb, szögletesebb (az erek mentén nyúlványai vannak a középtér felé), fonákja nem sárgás, hanem halvány szürkészöld, a szürke rajzolat mélyebb. A hátulsó szárny sötét csíkjai szembetűnőek. A nőstény elülső szárnyán a csúcstér halványszürke behintése alig látszik, és az erekre korlátozódik, a szárnyak fonákja olyan, mint a mustárlepke (Leptidea sinapis) első nemzedékének hímjéé.

Második nemzedék: A hím elülső szárnyának csúcsterében a folt színárnyalata olyan, mint a mustárlepke (Leptidea sinapis) második nemzedékének hímjéé, belső határvonalai azonban kissé szögletesek, fonákján a csúcstér halványsárga. hátulsó szárnyán a rajzolat elmosódott, a két harántsáv a tő felé halványodik, de mindig megvan, a sárga alapszínt fehér foltok tarkítják. A nőstény elülső szárnya hasonlít az első nemzedékéhez, de jóval nagyobb, a csúcstérben az erek szürke behintésének belső vége pedig olykor fekete folttá egyesül; elülső szárnyának fonákján a csúcstér még halványabb sárga. Hátsó szárnya majdnem fehér, a párhuzamos sávoknak csak halvány körvonalai észlelhetőek.

A nyolcvanak évek végétől nem került elő hazai bizonyítópéldánya!

Élőhelyei üde lomboserdők. Hernyójának tápnövényei faunaterületünkön különféle lednek fajok (Lathyrus spp.), pl.: réti lednek (Lathyrus pratensis) valamint a szarvas kerep (Lotus corniculatus). Két nemzedékének imágói április elejétől júniusig valamint júliustól augusztus végéig repül.

Szakirodalom
Magyar nyelvű publikációk

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Imágó