^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Nymphalidae » Limenitinae » Limenitis camilla


Limenitis camilla

(Linnaeus, 1764) - kis lonclepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 45-55 mm.
Tápnövény: Lonicera-fajok és a Symphoricarpos albus
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Pénzben kifejezett értéke: 10 000 Ft
Hasonló faj(ok): A Limenitis reducta szárnyainak alapszíne sötétkék.
Faj leírása:

Elülső szárnyának külső szegélye meredek, nem homorú, a fehér foltsor többé-kevésbé egyenletesen ívelt. Hátulsó szárnyának fonákján a szegéllyel párhuzamosan kettő fekete pontsor ível végig. Alapszíne barnás árnyalatú fekete. Elülső szárnyán a fehér harántsáv teljes, a szegély foltjai feketék, az m3-cu1 érközben a szegély mögött is van egy kis fehér folt. Hátulsó szárnyán a fehér szalag középen meghajlik és a belső szöglet elé húzódik: a szegéllyel párhuzamosan kettős fekete foltsor és egy külső fekete csík vonul végig. Elülső szárnyának fonákja részben barnásszürke, részben rozsda- és csokoládébarna, a fehér foltok élesek. Hátulsó szárnyán a tőtér halványkék, a fekete pettyeket halványsárga udvar veszi körül.

Európában és Nyugat-Ázsiában terjedt el.Faunaterületünk belső részéről az utóbbi évtizedekben kipusztult, feltehetően a faj számára kedvezőtlenül alakuló mikroklimatikus viszonyok miatt. Élőhelyei üde lomboserdők.

Hernyójának tápnövénye lonc fajok (Lonicera spp.) elsősorban az ükörke lonc (Lonicera xylosteum), de a közönséges hóbogyó (Symphoricarpos albus) is előfordulhat. Imágójának egy nemzedéke június elejétől július végéig repül, a rajzási csúcs június közepére esik.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó