^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Papilionidae » Parnassiinae » Parnassius mnemosyne


Parnassius mnemosyne

(Linnaeus, 1758) - kis apollólepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 45-60 mm.
Tápnövény: Hernyójának tápnövényei különböző Corydalis-fajok.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
A Vörös Könyvben szereplő faj
Pénzben kifejezett értéke: 50 000 Ft
Hasonló faj(ok): Nincs hasonló faj.
Faj leírása:

Nagy lepke, széles lekerekített szárnyakkal. Tora és potroha bozontosan szőrös, a nőstényé majdnem csupasz. Alapszíne krétafehér, elülső szárnyának felső szegélye, csúcsterének és külső szegélyének nagy része áttetsző. A rajzolat a sejt közepén és végén elhelyezkedő, nagyon változó alakú és terjedelmű két fekete foltból áll. Elülső szárnyának csúcsa és külső szöglete lekerekített, gyakran észlelhető az elülső szárny átlátszó külső szegélyterében egy kerek pettyekből álló gyöngysor, a pettyek az érközökben helyezkednek el és színük megegyezik az alapszín fehér árnyalatával. Hátulsó szárny görbe tojásdad, töve megnyúlt, szegélye ívelt, az erek szabadok, a belső szegély homorú. Hátsó szárnyának belső szegélye fekete, a belső szögletből a sejt alá gyakran fekete foltocskák húzódnak. A potrohot és a hátulsó szárny belső szegélyét fehér szőrzet díszíti. A nőstény potrohán alul szaruszerű, vékony falú tok látható (sphragris), amely párosodás közben a hím által kiválasztott és megszilárdult anyagból rakódik le.

Extramediterrán-európai faunaelem, üde lomberdei (nemorális erdőszegély) faj. Policentrikus elterjedésű nyugat-palearktikus faj, amely Magyarország főleg a domb- és hegyvidék lakója. Elterjedésére jellemző, hogy az Alföld korábbi nagy folyórendszerei mentén, a „montán” elemekben gazdag aljnövényzetű magas természetességű keményfás ligeterdőkben izolált reliktum-populációi vannak.

Élőhelyei liget- és láperdők, üde lomboserdők. Domb- és hegyvidékeken nedvesebb réteken, kaszálókon él, illetőleg síkvidékeken nagyobb folyóink mentén (Duna, Tisza, Kőrösök). Hernyójának tápnövényei különféle keltike fajok (Corydalis spp.), elsősorban az igen gyakori odvas keltike (Corydalis cava), hernyója éjjel táplálkozik. Imágója április elejétől június végéig (vagy akár július elejéig is) repül, a rajzási csúcs május végére esik.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó
Lárva

Videók