^
Szalkai József Lepkészeti egyesület
Főoldalon » NAPPALI LEPKÉK (DIURNA) » Nymphalidae » Nymphalinae » Polygonia c-album


Polygonia c-album

(Linnaeus, 1758) - c-betűs lepke

Alapadatok

Repülési idő:
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
Méret 40-50 mm
Tápnövény: Humulus lupulus, Urtica dioica, Ulmus-, Corylus-, Ribes-fajok.
Természetvédelmi státusz:   Védett faj
Pénzben kifejezett értéke: 5 000 Ft
Hasonló faj(ok): A hátulsó szárny fonákán lévő c-betűre emlékeztető fehér rajzolat miatt összetéveszthetetlen más fajjal.
Faj leírása:

Az egész Palearktikumban elterjedt faj, Magyarországon is mindenütt előfordul és jellemzően gyakori. Erdei utak, tisztások, ligetes erdők, bozótosok, továbbá kertek képezik élőhelyét. Lárvájának tápnövényei a komló (Humulus lupulus), a nagy csalán (Urtica dioica), valamint szil (Ulmus spp.), mogyoró (Corylus spp.), és ribiszke (Ribes spp.) fajok. Évente két nemzedéke van, az első június – júliusban rajzik, míg a második pedig áttelel és augusztustól a következő év áprilisáig repül.

Elülső szárnyának külső szegélye karéjos. Hátulsó szárnyának szegélye szintén karéjos. Az m3 ér végződésénél kis farok szerű nyúlványa van. Elülső szárnyán nincsen fehér rajzolati elem. Hátulsó szárnyának fonákján a sejt végén ezüstös-fehér, "c" betűhöz hasonló minta, amely ritka esetekben G, I, F vagy O alakot is ölthet. Alapszíne rókavörös, a foltok barnásvörösek vagy barnás feketék, főként a szegély, ahol az alapszín foltjai olykor sárga árnyalatúak. A szárnyak márványos hatásúak. A fonák rajzolatának erőssége és színe két fő alapra oszlik, 1) a tőtér feketésbarna, a szegélytér pedig fahéj színű és 2) az egész fonák vörösesbarna, a külső tér tarkább. Mindkét alakon a sejt előtt szürke árnyalatú, zegzugos, halvány sáv választja el, a belső sötét és külső világos teret. A hátulsó szárny fonákán lévő "c" betűre emlékeztető fehér rajzolat miatt összetéveszthetetlen más fajjal.

Képek

Természetfotó Imágó Pete Lárva Báb Tápnövény Élőhely Egyéb
Természetfotó
Imágó
Lárva